Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Gofry które zawsze wychodzą

Prosty i sprawdzony przepis na gofry, które zawsze wychodzą! Pyszny deser gotowy w kilka chwil.

Gofry które zawsze wychodzą
idealne gofry

Gofry to zawsze świetna opcja na śniadanie lub kolację. Ta przepyszna przekąska może być podawana z dowolnymi dodatkami, takimi jak owoce, bita śmietana, syrop klonowy, czy oprószone cukrem pudrem. Gofry z tego przepisu są niezwykle puszyste i chrupiące na zewnątrz. Zawsze wychodzą idealne! Gorąco polecam.

GOFRY KTÓRE ZAWSZE WYCHODZĄ PRZEPIS

Składniki / 8 sztuk

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 220 ml gazowanej wody
  • 60 ml oleju
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.

2. Żółtka wymieszać z cukrem. Dodać wodę gazowaną oraz olej. Zmiksować.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do żółtek i całość zmiksować do połączenia.

4. Na koniec do masy dodać ubite wcześniej białka i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

5. Gofrownicę nagrzać i przesmarować płytki olejem. Partiami nakładać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy. Smażyć ok. 8 min.

6. Gofry studzić na kratce co zapewni im chrupkość.

ciasto na gofry
gofry jak z budki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + jedenaście =