Kapusta zapiekana to idealny dodatek do kotletów schabowych, mielonych. W połączeniu z ziemniaczkami z koperkiem smakuje naprawdę świetnie.
Taką kapustę zapiekaną można serwować również z pieczywem lub jako dodatek do różnego rodzaju dań z grilla, np. trakcyjnej kiełbaski czy karkówki.
Kapusta zapiekana jest bardzo łatwa w przygotowaniu a dodatkowo rewelacyjna w smaku. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. W sezonie kapuścianym polecam użyć młodej kapusty a poza sezonem sięgnąć po tę starszą. Wówczas należy wydłużyć czas zapiekania.
KAPUSTA ZAPIEKANA – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg białej kapusty
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Wykonanie
- Kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i drobno posiekać nożem lub za pomocą mandoliny. Przełożyć do garnka, wodą i zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku starszej kapusty należy pogotować ją kilkanaście minut, jeśli zaś użyjemy młodej kapusty, po zagotowaniu należy ją od razu odcedzić.
- Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na łyżce masła.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć na patelnię z cebulą. Dodać również pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić papryką słodką, solą, pieprzem i odrobiną chilli.
- Kapustę wymieszać z zawartością patelni, dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 60 minut. W przypadku młodej kapusty czas pieczenie to około 30-40 minut.