Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Pyszny keks dużą ilością bakalii i polewą. To idealny przepis na keks świąteczny, który polecam każdemu z Was. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Kojarzy się ze świętami i czasem spędzonym w rodzinnym gronie. Zapraszam na przepis na pyszny keks z bakaliami, który obowiązkowo powinien pojawić się na każdym świątecznym stole.

KEKS Z BAKALIAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g ulubionych bakalii


Dodatkowo

  • 100 g białej polewy dekoracyjnej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie

  1. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier oraz żółtka. Całość razem utrzeć na jasną masę.

  2. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Przełożyć do masy jajecznej i wymieszać. 

  3. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać bakalie i wymieszać. Całość dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką. 

  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę. 

  5. Przestygnięte ciasto udekorować polewą, kandyzowaną cytryną i pomarańczą.
Keks z bakaliami
Keks z bakaliami przepis
Przepis na keks z bakaliami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 150

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + cztery =