Pyszny keks dużą ilością bakalii i polewą. To idealny przepis na keks świąteczny, który polecam każdemu z Was. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Kojarzy się ze świętami i czasem spędzonym w rodzinnym gronie. Zapraszam na przepis na pyszny keks z bakaliami, który obowiązkowo powinien pojawić się na każdym świątecznym stole.
KEKS Z BAKALIAMI – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g ulubionych bakalii
Dodatkowo
- 100 g białej polewy dekoracyjnej
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier oraz żółtka. Całość razem utrzeć na jasną masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Przełożyć do masy jajecznej i wymieszać.
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać bakalie i wymieszać. Całość dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.
- Przestygnięte ciasto udekorować polewą, kandyzowaną cytryną i pomarańczą.