Kolorowa sałatka ryżowa to pyszna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka, która doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy jako posiłek do pracy. Sałatka jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. Składa się z pięciu prostych i ogólnodostępnych składników + dodatkowo cztery składniki na sos. Wszystko idealnie do siebie pasuje i ze sobą współgra. Sałatka ma fajny słodko-słony smak i przyjemną konsystencję. Jeśli szukacie nowych smaków, lub chcecie spróbować czegoś nowego, to serdecznie polecam wypróbować ten przepis na sałatkę z ryżem.
SAŁATKA RYŻOWA PRZEPIS
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 4 krążki ananasa z puszki
- 300 g wędliny
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Wędlinę, paprykę oraz ananasa pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, solą oraz pieprzem.
4. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przygotowany sos i wymieszać.
Smacznego!