Kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym to pomysł na szybki obiad dla każdego. Mięso jest bardzo soczyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Sos z dodatkiem marchewki i groszku, również świetnie smakuje. Całość wręcz rozpływa się w ustach.
Kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym to bardzo szybkie danie, które można przygotować w 30 minut. Jest łatwe do odgrzania, pyszne i sycące. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-GROSZKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 marchewki
- 120 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 120 ml słodkiej śmietanki 18%
- przyprawa gyros
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kroimy w kostkę.
- Groszek konserwowy odsączamy z zalewy.
- Na patelnię z mięsem wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Po czasie dodajemy marchewkę i groszek, dusimy 2-3 minuty. Po czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu.