Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu, nie wymagają użycia piekarnika, a smakiem nie odbiegają od tych „pracochłonnych”. Dziś mamy dla Was przepis na łatwe ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, przełożonych masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Ciasto jest nie za słodkie, bardzo delikatne i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie musicie spróbować.
ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- ok. 30 herbatników
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 800 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 150 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 kostka masła
- szczypta soli
- garść prażonych migdałów
- kilka bezików
Przygotowanie
1. W rondelku zagotować 550 ml mleka z cukrem.
2. Do pozostałego mleka dodać budynie oraz mąkę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników. Mieszankę przelać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.
3. Tak przygotowany budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
5. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie herbatniki posmarować dżemem, a na nim rozprowadzić 1/3 budyniu.
6. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i dżem.
7. Na dżem porcja budyniu i całość przykryć kolejną warstwą herbatników.
8. Na herbatnikach rozprowadzić pozostały budyń, wierzch udekorować pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.
9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.