Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe – łazanki z młodą kapustą i kiełbasą. Sezonowe warzywa to idealna baza do przygotowania ciekawych dań obiadowych. A młoda kapusta szczególnie!
Łazanki z młodej kapusty są naprawdę pyszne i co najważniejsze bardzo łatwe do zrobienia. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODEJ KAPUSTY I KIEŁBASY
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 150 g makaronu na łazanki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 150 g kiełbasy wieljskiej
- 500 ml wody
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i przekroić na ćwiartki. Drobno posiekać na mandolinie lub za pomocą noża. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzić, odstawić do przestygnięcia, a następnie odcisnąć z wody.
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Kiedy cebulka się zarumieni dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać przez kilka minut.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię i podsmażyć kilka minut.
- Kapustę odcisnąć z wody, przełożyć na patelnię, wymieszać i podsmażyć przez chwilę.
- Makaron na łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na patelnię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.