Makowa panienka to ciasto idealne na imprezy i święta. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Makowa panienka to rodzaj ciasta przekładanego, na które składają się wilgotne blaty makowe przełożone kremem śmietankowym oraz dla przełamania smaku dżemem porzeczkowym. Wierzch ciasta zdobią kawałki białej czekolady. Ciasto przyjemne, pyszne i nie za słodkie. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę.
MAKOWA PANIENKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt makowy
- 120 mąki pszennej tortowej
- 70 g maku
- 50 g wiórek kokosowych
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt makowy:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim.
- Kolejno dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na dwa blaty.
Masa śmietankowa:
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w naczyniu i miksujemy do uzyskania sztywnego kremu. Pod koniec dodajemy śmietan-fix dla usztywnienia masy.
- Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 2/3 masy śmietankowej i całość przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Wykładamy pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.