Pyszny makowiec z keksówki, który można przygotować z kilku prostych składników. Ten makowiec jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego polecam go wszystkim, nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni.
Makowiec z keksówki nie dość, że jest pyszny i łatwy do zrobienia to na dodatek można go przygotować w dosłownie 20 minut. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!
MAKOWIEC Z KEKSÓWKI – PRZEPIS
Składniki
- 180 g suchego maku
- 150 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka rozmiar L
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Do miski wbić jajka, dodać cukier puder i całość razem zmiksować na jasną i puszystą masę.
- Do miski przesiać mękę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia oraz mak.
- Pod koniec miksowania jajek z cukrem pudrem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać suche składniki, miksować do połączenia. Na koniec wlać płynne masło i zmiksować.
- Do masy jajecznej wsypać rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką.
- Gotową masę przełożyć do keksówki 25×10 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.