Makowiec z kremem śmietankowym to wyjątkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Wykonane jest z gotowej masy makowej, dlatego też można je przygotować naprawdę bardzo szybko. Ciasto przełożone jest delikatną masą śmietankową, która nadaje mu lekkości. Wierzch ciasta wykończony masą krówkowa z dodatkiem chrupiących migdałów. Całość smakuje naprawdę obłędnie!
Ciasto makowe z kremem śmietankowym i masą krówkową idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie fajną opcją na święta, rodzinne spotkania, a także inne okoliczności. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO MAKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Składniki
CIASTO MAKOWE
- 850 g gotowej masy makowej
- 100 g kaszy manny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Maskę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej żółtka, kasze manną, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut, grzałka góra-dół. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
- Połowę przygotowanej masy wykładamy na ciasto makowe, rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę wykładamy drugi blat ciasta makowego, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę.
- Na wierzch wykładamy masę krówkową i posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.