Młoda kapusta z boczkiem i ziemniakami to pyszny wiosenny obiad, który chyba każdy uwielbia. Delikatna i soczysta kapusta w połączeniu z boczkiem, cebulką i młodymi ziemniakami smakuje naprawdę rewelacyjnie.
To danie nie tylko rozpieszcza nasze podniebienia, ale również niesie zapach ciepłych i słonecznych dni. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem!
MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 8-10 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 150 g boczku w słupkach
- 250 ml bulionu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, przekroić na połówki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i ugotować.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno posiekać, za pomocą noża lub na mandolinie. Kapustę z marchewkę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 6 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię przełożyć boczek, podsmażyć kilka minut, dodać cebulę i razem dusić do uzyskania złocistego koloru.
- Ugotowane ziemniaki przełożyć na patelnie, podsmażyć razem kilka minut.
- Ugotowaną kapustę przełożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, przemieszać i gotować kilka minut.