Ogórki w zalewie curry to pyszna przekąska na kanapki, do burgerów, czy jako dodatek do obiadu. Dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych ogórków kiszonych, ponieważ zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie z nutką curry mają ciekawy smak i aromat. Przepis na ogórki kanapkowe w zalewie curry jest banalnie prosty i wyjdzie nawet amatorowi wekowania. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu dostaniesz w każdym sklepie, dlatego serdecznie zachęcam do wypróbowania.
OGÓRKI KANAPKOWE W ZALEWIE CURRY PRZEPIS
Składniki / 4 słoiki po 800 ml
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1/2 łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
- 2 liście selera (do każdego słoika)
- 1 gałązka kopru (do każdego słoika)
Zalewa
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 300 g cukru
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Przygotowanie
- W garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i zagotuj. Następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostudzenia.
- Do wyparzonych słoików na dnie umieść liść laurowy, 2 liścia selera, koper oraz wsyp po pół łyżeczki gorczycy.
- Ogórki obierz i pokrój w plastry. Układaj pionowo w słoikach i zalej zalewą. Dokładnie zakręć.
- Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka wyłóż bawełnianą ściereczkę i ustaw słoiki, jeden obok drugiego tak, by się nie stykały. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu wrzenia, gotuj jeszcze 15 minut. Następnie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw do przestygnięcia.
Ogórki kanapkowe w zalewie curry można spożywać po ok. 5 dniach.