Dziś podrzucam Wam przepis na szybki i smaczny piernik, który doskonale sprawdzi się na święta. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a każdy, kto go spróbuje, poprosi o dodatkowy kawałek. Piernik jest wilgotny, mięciutki i odpowiednio słodki. Można go dodatkowo przełożyć powidłami.
PIERNIK EKSPRESOWY – PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Polewa
- 30 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 70 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
1. W misce umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia.
2. Następnie masę przelać do keksówki o wymiarach 12×25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
4. Polewa: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
5. Przestudzony piernik polać przygotowaną polewą.