Pizza w takiej odsłonie to świetna przekąska, która sprawdzi się na imprezowym stole i nie tylko. Smakuje równie dobrze jak tradycyjna pizza i do tego ciekawie wygląda.
Pizzowy wianuszek jest łatwy w przygotowaniu i pełen smaku. Składniki do jego wykonania z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. Zachęcam do wykonania tej pysznej pizzowej przekąski, która z pewnością wywoła okrzyki zachwytu u Twoich gości!
PIZZOWY WIANUSZEK – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna – 450 g
- ciepłe mleko – 200 ml
- drożdże instant – 7 g lub 25 g świeżych
- cukier – 1 łyżeczka
- olej – 4 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- sól – łyżeczka
Sos:
- ketchup – 6 łyżek
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Nadzienie:
- szynka – 150 g
- ser żółty – 100 g
- papryka czerwona – 1/2 sztuki
- kukurydza – 1/2 puszki
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy drożdże instant oraz cukier. Następnie wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Kolejno dodajemy jajka, olej, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
5. Składniki na sos łączymy ze sobą i rozsmarowujemy po cieście.
6. Ser ścieramy na tarce. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wykładamy na ciasto.
7. Ciasto zwijamy na kształt rolady i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm.
8. Pokrojone kawałki układamy na kształt koła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, grzanie góra-dół.
10. Gotowy pizzowy wianuszek podajemy z ketchupem, lub sosem czosnkowym.