Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Pizzowy wianuszek

Pizzowy wianuszek

Pizza w takiej odsłonie to świetna przekąska, która sprawdzi się na imprezowym stole i nie tylko. Smakuje równie dobrze jak tradycyjna pizza i do tego ciekawie wygląda.

Pizzowy wianuszek jest łatwy w przygotowaniu i pełen smaku. Składniki do jego wykonania z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni, więc nie będzie potrzeby żadnego wyjścia do sklepu. Zachęcam do wykonania tej pysznej pizzowej przekąski, która z pewnością wywoła okrzyki zachwytu u Twoich gości!

PIZZOWY WIANUSZEK – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna – 450 g
  • ciepłe mleko – 200 ml
  • drożdże instant – 7 g lub 25 g świeżych
  • cukier – 1 łyżeczka
  • olej – 4 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – łyżeczka

Sos:

  • ketchup – 6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Nadzienie:

  • szynka – 150 g
  • ser żółty – 100 g
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • kukurydza – 1/2 puszki

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy drożdże instant oraz cukier. Następnie wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

2. Kolejno dodajemy jajka, olej, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto.

3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.

5. Składniki na sos łączymy ze sobą i rozsmarowujemy po cieście.

6. Ser ścieramy na tarce. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wykładamy na ciasto.

7. Ciasto zwijamy na kształt rolady i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm.

8. Pokrojone kawałki układamy na kształt koła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, grzanie góra-dół.

10. Gotowy pizzowy wianuszek podajemy z ketchupem, lub sosem czosnkowym.

Pizzowy wianuszek

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =