Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Puszyste racuchy z truskawkami

Puszyste racuchy z truskawkami

Proste, smaczne i puszyste racuchy z truskawkami. Idealne na każdą porę dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Racuchy z truskawkami to obowiązkowa pozycja w sezonie truskawkowym. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację na obiad na słodko dla całej rodziny. Placuszki są bardzo łatwe w wykonaniu, a składniki do ich przygotowania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. 

RACUCHY Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki / ok. 12 szt.

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • kilka truskawek

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

  1. Do maślanki dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

  2. Następnie dodajemy jajka i stopniowo przesianą mąkę. Mieszamy.

  3. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30  minut.

  4. Truskawki myjemy i kroimy w plastry.

  5. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładamy porcję ciasta. Na wierzch każdego placuszka układamy truskawki.

  6. Gdy placuszki lekko podrosną, obracamy na drugą stronę i smażymy kontrolując stopień zarumienienia.

  7. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Puszyste racuchy z truskawkami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 36

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 2 =