Proste, smaczne i puszyste racuchy z truskawkami. Idealne na każdą porę dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Racuchy z truskawkami to obowiązkowa pozycja w sezonie truskawkowym. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację na obiad na słodko dla całej rodziny. Placuszki są bardzo łatwe w wykonaniu, a składniki do ich przygotowania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
RACUCHY Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki / ok. 12 szt.
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150 ml maślanki
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 10 g świeżych drożdży
- kilka truskawek
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Do maślanki dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Następnie dodajemy jajka i stopniowo przesianą mąkę. Mieszamy.
- Na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Truskawki myjemy i kroimy w plastry.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładamy porcję ciasta. Na wierzch każdego placuszka układamy truskawki.
- Gdy placuszki lekko podrosną, obracamy na drugą stronę i smażymy kontrolując stopień zarumienienia.
- Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.