Naleśniki to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i lubiane niemal przez wszystkich. Tajemnicą udanych naleśników są dobrze dobrane proporcje składników. Ich wypełnienie ulubionym farszem to już kwestia indywidualnych upodobań. Można je podać na słodko dżemem, lub na słono z warzywami i mięsem. Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki? Zapraszam na mój sprawdzony przepis!
NALEŚNIKI – PRZEPIS
*Liczba porcji: 14-16 naleśników w zależności od średnicy patelni. U mnie 24 cm.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar M)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy szklankę mleka oraz wody.
2. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
3. Na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlewamy porcję ciasta i smażymy na rumiano z obu stron.