Przetworów na zimę nigdy dość! Ogórki kiszone czy ogórki konserwowe to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Warto jednak urozmaicić swoją spiżarnię i przygotować także inne smaczne przetwory do słoików.
Sałatka z cukinii i ogórków będzie idealnym wyborem! Jest bardzo smaczna, pełna ciekawych warzyw i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko! Zapraszam na przepis.
SAŁATKA Z CUKINII I OGÓRKÓW NA ZIMĘ
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 kg ogórków gruntowych
- 500 g papryki
- 250 g marchewki
- 250 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
Zalewa
- 1 l wody
- 1 szklanka cukru
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo do każdego słoika
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
Wykonanie
- Ogórki umyć i pokroić w plastry.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Cukinię pokroić w półplasterki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na 3 godziny.
- Do słoików przełożyć ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę oraz pieprz. Następnie przełożyć odsączone z soku warzywa.
- Wszystkie składniki na zalewę umieścić z rondelku, zagotować. Gorącą zalewą zalać zawartość słoików, mocno zakręcić i zapasterysować.
- Pasteryzacja: Dno garnka wyścielić ściereczką i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i podgrzewać do zagotowania. Gotować 10 minut, następnie wyjąć delikatnie słoiki i ułożyć na desce do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego przestygnięcia.