Bardzo egzotyczna i super smaczna sałatka z krewetkami i awokado. Do tego idealny słodko-kwaśny sos, który nadaje sałatce wyjątkowego aromatu.
Sałatka z krewetkami to wykwintne danie, które z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce morza. Smakuje obłędnie, wygląda elegancko, a jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli szukasz pomysłu na kolację we dwoje, lub spodziewasz się gości i chcesz zaserwować im coś wyjątkowego, to sałatka z krewetkami będzie idealnym wyborem.
SAŁATKA Z KREWETKAMI PRZEPIS
Składniki
- 250 g krewetek mrożonych
- 100 g rukoli
- 1/2 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżeczka masła
Sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- pieprz
Przygotowanie
1. Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić.
2 Na patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucić krewetki. Posolić i smażyć przez kilka minut z obu stron.
3. Awokado obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
4. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
5. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
6. Na talerz wyłożyć rukolę, awokado, pomidorki koktajlowe, krewetki i cebulę. Całość polać przygotowanym sosem.