Domowa sałatka na zimę to świetna propozycja na przetwory z ogórków. Przepis jest bardzo prosty a sama sałatka, smaczna, kolorowa i chrupiąca.
Taka sałatka z ogórków to idealny dodatek do obiadu, przekąsek z grilla, a nawet na kanapkę. Jest bardzo smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak ją przygotować. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, idealny nawet dla początkujących. Zapraszam!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg papryki
- 1 kg cukinii
- 300 g marchewki
- 250 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
Do każdego słoika:
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 1 l wody
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml octu
Wykonanie
- Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Kolejno przekładamy do dużej miski.
- Paprykę kroimy w słupki, cukinię w półplasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę i czosnek również obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z ogórkami i zasypujemy 4 łyżkami soli. Odstawiamy na 4 godziny.
- Po upływie czasu warzywa odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do słoików z przyprawami.
- Składniki na zalewę przekładamy do garnka, zagotowujemy, mieszamy do ich połączenia. Następnie zalewamy nią słoiki z sałatką.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 8-10 minut od momentu zagotowania wody.
Jak pasteryzować przetwory?
Na dno garnka kładziemy ściereczkę, a na niej układamy słoiki. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Następnie całość zagotowujemy i gotujemy 8-10 minut. Kolejno delikatnie wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do przestygnięcia.