Jeśli nie macie pomysłu na obiad, polecam zrobić schab w sosie własnym z cebulą. Danie niezwykle smaczne, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mięso jest mięciutkie i kruche, a sos z dodatkiem cebulki świetnie uzupełnia smak mięsa. Schab w sosie własnym z cebulą dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Polecam!
SCHAB W SOSIE WŁASNYM Z. CEBULĄ PRZEPIS
Składniki
- 700 g schabu bez kości
- 400 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
1. W szerokim garnku rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulkę.
2. Schab pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
3. Cebulkę przesunąć na bok i wyłożyć plastry schabu. Obsmażyć z obu stron do zrumienienia.
4. Następnie wlać bulion i całość doprawić słodką papryką oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez ok. 1,5 h, do miękkości mięsa.
5. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną zimnej wody i przelać do garnka. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu.