Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Schab w sosie własnym z cebulą

Schab w sosie własnym z cebulą

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, polecam zrobić schab w sosie własnym z cebulą. Danie niezwykle smaczne, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mięso jest mięciutkie i kruche, a sos z dodatkiem cebulki świetnie uzupełnia smak mięsa. Schab w sosie własnym z cebulą dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Polecam!

SCHAB W SOSIE WŁASNYM Z. CEBULĄ PRZEPIS

Składniki

  • 700 g schabu bez kości
  • 400 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

1. W szerokim garnku rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulkę.

2. Schab pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

3. Cebulkę przesunąć na bok i wyłożyć plastry schabu. Obsmażyć z obu stron do zrumienienia.

4. Następnie wlać bulion i całość doprawić słodką papryką oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez ok. 1,5 h, do miękkości mięsa.

5. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną zimnej wody i przelać do garnka. Całość wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu.

Schab w sosie własnym z cebulą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 12 =