Prosty i smaczny przepis na szarlotkę na kruchym spodzie z kruszonką. Ciasto jest tak dobre, że ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek.
Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką to ciasto, które zna chyba każdy. Ten wypiek to prawdziwa klasyka, dlatego każdy powinien umieć je upiec. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku oraz listę składników na to wyśmienite ciasto. Szarlotkę na kruchym spodzie z kruszonką można podać na ciepło z lodami lub już po ostudzeniu ze sporą ilością cukru pudru na wierzchu.
SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche
- Ciasto kruche
- 1 kostka zimnego masła (200 g)
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój nożem na cieniutkie plasterki.
- Wszystkie składniki na ciasto kruche połącz ze sobą i zagnieć. 1/3 ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep dno formy (24×24 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- Następnie na podpieczony spód wyłóż plasterki jabłek i posyp cynamonem.
- Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotową szarlotkę przed podaniem posyp cukrem pudrem.