Pizza z patelni to pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolację, kiedy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach. Jej przygotowanie jest o niebo szybsze niż w przypadku tradycyjnej pizzy, ponieważ nie musimy czekać aż ciasto urośnie oraz nie pieczemy jej w piekarniku, tylko smażymy ją na patelni.
Szybka pizza z patelni oprócz tego, że jest ekspresowa w przygotowaniu to jest również smaczna i pożywna. W smaku ciasto jest puszyste i mięciutkie. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną i szybką pizzę z patelni bez drożdży.
SZYBKA PIZZA Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- 145 g mąki pszennej
- 100 g kefiru
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
- 100 g usmażonego kurczaka lub ulubionej szynki
- 150 g żółtego sera
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/2 cebuli czerwonej
- odrobina szczypiorku
Przygotowanie
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i miksujemy. Następnie dodajemy kefir i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie miksujemy do połączenia składników. Przygotowane ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
2. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Przelewamy nasze ciasto.
3. Na ciasto wykładamy dodatki: pokrojonego kurczaka, pokrojoną drobno cebulkę, pomidora pokrojonego w plastry i starty na tarce żółty ser.
4. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem przez około 12-15 minut na minimalnym ogniu.
5. Gotową pizzę przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
6. Można polać ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego!