Piernik świąteczny, który można przygotować w 5 minut! Pyszny, wilgotny i banalnie prosty do zrobienia. Zawsze się udaje i każdy się nim zachwyca. Do przygotowania tego piernika potrzebujemy kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.
Ten piernik to idealny wybór na święta. Nie musi leżakować, jest idealny do jedzenia, zaraz po upieczeniu. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK W 5 MINUT
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
- 180 ml oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki kremówki
- garść posiekanych orzechów
Wykonanie
- Do miski wsypujemy suche składniki, mąkę, przyprawę do piernika, kakao, cukier, sodę oraz sól, mieszamy. Kolejno dodajemy jajka, mleko, olej i miód. Całość mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec wsypujemy posiekane orzechy oraz rodzynki i mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na przestygnięty piernik i dekorujemy posiekanymi orzechami.
Zapomnieliście jajka wpisać do wykonania i akurat piekę piernik świąteczny bez jajek 😥😥😥
Są jajka w przepisie, musiała Pani przeoczyć – 2 jajka rozmiar L 🙂