Tradycyjny przepis na pyszne ogórki kiszone. Bardzo stara i sprawdzona receptura, z której korzystam od lat.
Zdaję sobie sprawę z tego, że większość osób posiada swoje przepisy, z których korzysta od lat. Są jednak także tacy, którzy wciąż szukają idealnego przepisu na ogórki kiszone. Zachęcam Was do wypróbowania mojej receptury.
Ogórki z tego przepisu są rewelacyjne w smaku, lekko chrupiące i mogą stać w piwnicy przez wiele lat. Takie domowe ogórki kiszone w zimie to majątek. Same w sobie świetnie smakują, ale sprawdzą się również do różnego rodzaju przekąsek czy sałatek.
A Wy jak robicie ogórki kiszone? Zapraszam na mój przepis!
OGÓRKI KISZONE – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg świeżych ogórków
- 2 litry wrzątku
- 10 cm korzenia chrzanu
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 główki czosnku
- pęczek kopru
- można także dodać liście chrzanu, wiśni, czy czarnej porzeczki.
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Koper płuczemy, chrzan myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i dzielimy na piórka.
- Przygotowane składniki dzielimy na 4 litrowe słoiki. Na dno wrzucamy koper, chrzan czosnek oraz liście np. wiśni. Ogórki układamy ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki możemy ułożyć chrzan czy koper.
- Przygotowujemy zalewę: 2 litry wody zagotowujemy i wsypujemy do niej sól, mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. Wrzącą zalewę przelewamy do słoików, tak by wszystkie ogórki były przykryte i mocno zakręcamy. Gorące słoiki przykrywamy kocem na około 12 godzin. Po upływie czasu odstawiamy do ciemnego chłodnego miejsca.