Trójkąciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała przekąska na domowe imprezy i nie tylko. Łatwo się je robi i świetnie smakują. Zawsze szybko znikają ze stołu.
Trójkąciki z ciasta francuskiego z pieczarkami można również przygotować na kolację do filmu, lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Smakują wyśmienicie i są sycące. Jak je zrobić? Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
TRÓJKĄCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- 150 g sera mozzarella
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ketchup
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie
1. Cebulę obierz z łusek i pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię i zeszklij na łyżce masła. Następnie dodaj umyte i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość duś do momentu, aż odparuje z nich woda. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
2. Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
3. Ciasto francuskie podziel na kwadraciki o boku ok. 10 cm. Każdy kawałek ciasta posmaruj ketchupem, posyp startym serem i nałóż porcję pieczarek z cebulą. Sklej brzegi ciasta tworząc trójkąt i dociśnij widelcem. Wierzch ponacinaj nożem.
4. Tak przygotowane trójkąciki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut do zarumienienia.