Zapiekanka obiadowa po chińsku to świetny pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty a sama zapiekanka smaczna i sycąca.
Taka zapiekanka po chińsku jest nie tylko pyszna, ale i łatwa do odgrzania, dlatego można przygotować większą porcję na kilka dni. Jeśli lubicie szybkie dania z piekarnika, ten przepis będzie dla Was idealny.
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 zupka chińska
- 1 mały por
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g tartej mozzarelli
- sól
- pieprz
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie
- Zupkę chińską pokruszyć, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem, tak, by makaron był w całości przykryty. Przykryć i odstawić do napęcznienia.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
- Ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Makaron z zupki chińskiej odcedzić na sitku, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyć pora, kurczaka, sos, ogórki, kukurydzę i paprykę. Całość posypać tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut.