Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka to chyba najczęściej przygotowywane ciasto w naszym domu. Uwielbia je każdy! Nie ważne czy są to święta, urodziny, imieniny czy spotkanie w gronie znajomych, malinowa chmurka to stały bywalec w naszym domu. 

Ciasto to chociaż wygląda na skomplikowane i dosyć trudne w przygotowaniu, wcale takie nie jest. Można je przygotować w bardzo łatwy sposób. Odrobina chęci i cierpliwości i ciasto gotowe. Poniżej przedstawię Wam moją recepturę na ten smakowity deser. 

CIASTO MALINOWA CHMURKA – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 150 g mąki
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

GALARETKA MALINOWA

  • 3 galaretki malinowe
  • 800 ml wrzątku
  • 600 g malin

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

BEZA

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

CIASTO KRUCHE

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po upływie czasu rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 15-20 minut.

GALARETKA Z MALINAMI

Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Do przestygniętej galaretki dodać maliny, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę Wyłożyć na kruche ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

MASA

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Gotową masę wyłożyć na galaretkę, całość wstawić do lodówki.

BEZA

Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blaszkę odwrócić do góry dnem, wyścielić papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzić przygotowaną masę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Gotową bezę wyłożyć na masę.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

4 Comments

  1. Aga says:

    Czy można dodać maliny mrożone?

    1. Można, sama czasem dodaję 🙂

  2. Karolina says:

    Jakiej wielkości blaszkę należy użyć?

    1. 24×35 cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 5 =