Rewelacyjna babka z polewą karmelowo-czekoladową to prawdziwa uczta dla podniebienia. A co najważniejsze, można ją przygotować w bardzo prosty sposób.
Babka jest bardzo pulchniutka, mięciutka i wykończona pyszną polewą z krówek, a następnie czekolady. Całość smakuje obłędnie! Chce się przekonać? Zapraszam na przepis!
BABKA Z POLEWĄ KARMELOWO – CZEKOLADOWĄ
Składniki
- 110 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 250 g krówek
- 200 g czekolady (100 g mlecznej + 100 g deserowej)
- 6 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Otrzymaną masę jajeczną przekładamy do formy 22×10 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Cukierki krówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka zagęszczonego. Rozpuszczoną polewę krówkową rozprowadzamy na przestygniętym cieście. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka zagęszczonego. Otrzymaną polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.