Prosty i sprawdzony przepis na pyszne buraczki na zimę do słoików. Przepis jest bardzo uniwersalny a takie buraczki do słoików idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania.
Buraczki na zimę są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzeba kilku składników. Jakich? Tego dowiecie się z poniższego przepisu. Zapraszam!
PRZEPIS NA BURACZKI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
Składniki
- 3 kg świeżych buraków
- 120 ml octu spirytusowego 10%
- 110 g cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
Wykonanie
- Buraki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż będą odpowiednio miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków, może wahać się od 40 minut do ponad godziny.
- Ugotowane buraczki odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach.
- Do startych buraczków dodać ocet, cukier oraz sól, wymieszać. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.
- Do garnka wyłożonego ściereczką przełożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po czasie wyjąc słoiki z wody i ustawić na blacie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.