Chlebki naan to smaczne pieczywo przygotowane z drożdży, mąki pszennej i jogurtu naturalnego. Są miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do curry, zup, past czy hummusu.
Chlebki naan robi się bardzo łatwo i poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Składniki do ich przygotowania większość znajdzie w swojej kuchni. Jeśli szukacie pomysłu na fajne domowe pieczywo, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chlebki z patelni.
CHLEBKI NAAN Z PATELNI PRZEPIS
Składniki (na 6 chlebków)
- 250 mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 50 ml mleka
- 25 g masła
- 10 g drożdży świeżych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać jogurt, roztopione masło oraz sól. Następnie wlać zaczyn i wyrobić ciasto.
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
5. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię.
6. Smażyć placki pojedynczo, przewracając na drugą stronę, gdy na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki.