Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchwi to pyszny dodatek do obiadu lub do dań z grilla. Bogactwo witamin i świetny smak czynią z tej surówki idealną oprawę do każdego rodzaju mięsa. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki jest bardzo łatwy i szybki. Przygotowanie nie powinno zająć wam więcej niż 15 minut!
Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na surówkę Colesław, która smakuje tak jak ta podawana w KFC.
CHRUPIĄCA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHWI PRZEPIS
Składniki
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Jogurt naturalny łączę z majonezem, musztardą, octem jabłkowym, solą oraz cukrem.
- Kapustę czerwoną oczyszczam z wierzchnich liści, następnie drobno szatkuję.
- Cebulę obieram i kroję w piórka.
- Marchewki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Do miski przekładam kapustę, marchewki i cebulę. Dodaję wcześniej przygotowany sos i mieszam.
- Surówkę odstawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.