Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady. Ciastka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu i sprawdzą się idealnie jako przekąska do kawy lub herbaty.
Ciasteczka z kawałkami czekolady są idealnie kruche, maślane i chrupiące. U mnie w domu rozchodzą się w niesamowicie szybkim tempie. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe ciasteczka z kawałkami czekolady. Gwarantuję, że posmakują każdemu!
CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY PRZEPIS
Składniki / 16 sztuk
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- 50 g cukru
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajko, masło, cukier i sól. Wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Na koniec dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i wymieszaj do połączenia.
2. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na płaskiej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Uformowane kulki delikatnie spłaszcz z góry za pomocą dłoni.
4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 10 minut.