Ciasto Pince Polo to pyszny przekładaniec, który jak sama nazwa mówi, zawiera w sobie każdemu dobrze znane wafelki Prince Polo. To zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, jakie w ostatnim czasie przygotowałam. Każdy się nim zachwycał!
Ciasto Prince Polo przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym delikatnym kremem czekoladowym. Główną rolę odgrywa tutaj wkładka z dodatkiem wafelków Prince Polo, która nadaje temu ciastu cudownego charakteru. Przepis na ciasto znajdziecie poniżej, wszystko dokładnie opisałam, byście mogli przyszykować je w swoim domu. Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO PRINCE POLO
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
WKŁADKA PRINCE POLO
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g orzechów włoskich
- 4 wafelki Prince Polo
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki kremówki
- garść wiórek kokosowych
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka zrobią się puszyste, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ubijamy do uzyskania szklistej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (stopniowo). Całość miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do formy 20×30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
WKŁADKA PRINCE POLO
- Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając partiami dodajemy cukier.
- Wafelki prince polo kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Do ubitych białek przekładamy pokrojone wafelki, wiórki kokosowe i orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
KREM CZEKOLADOWY
- Śmietankę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy na małej mocy palnika. Do śmietanki dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, całość razem podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Śmietankę z czekoladą odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Schłodzoną śmietankę czekoladową ubijamy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy odrobinę likieru czekoladowego.
- Połowę przygotowanej masy wykładamy na jeden blat biszkopta. Na masę wykładamy wkładkę prince polo a na niej rozprowadzamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Przestygniętą polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.