Ciasto z wkładką orzechową to bardzo smaczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Składa się z kakaowego biszkopta, delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i pysznej wkładki orzechowej, która gra główne skrzypce w tym wypieku. Całość w połączeniu ze sobą smakuje obłędnie!
Ciasto z wkładką orzechową to idealny wypiek na święta, takie smaku kojarzą nam się ze świętami, więc warto go przygotować w tym roku. Ciasto jest dość wysokie, więc idealnie sprawdzi się również na specjalne okazje, jak urodziny, imieniny, czy inne tego typu okoliczności. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO Z WKŁADKĄ ORZECHOWĄ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WKŁADKA ORZECHOWA
- 4 białka
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
POLEWA
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
PONCZ
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
DODATKOWO
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masa zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie puszysta i szklista. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przelewamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
WKŁADKA ORZECHOWA
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu, aż masa będzie szklista i puszysta.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, a następnie mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
MASA
- Śmietankę kremówkę, seek mascarpone oraz cukier puder przekładamy do misy miksera. Całość ubijamy na puszysty krem.
POLEWA
- Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
Wykonanie
- Pierwszy blat biszkopta nasączamy przygotowanym ponczem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy wkładkę orzechową, a na niej rozprowadzamy pozostałą masę, którą przykrywamy biszkoptem.
- Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.