Nie ma nic lepszego niż zapach i smak świeżego, domowego pieczywa. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Chlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Jest bardzo mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Możemy przygotować go zarówno na świeżych jak i na suchych drożdżach. Sprawdź jak upiec pyszny domowy chleb dla całej rodziny.
DOMOWY CHLEB PRZEPIS
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych drożdży)
- 2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
1. Drożdże pokruszyć i przełożyć do naczynia. Zalać 125 ml wody i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz pozostałą wodę. Wyrobić ciasto.
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiać i ponownie pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
4. Naczynie żaroodporne natłuścić i wraz z pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aby się nagrzało.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć!). Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 min, następnie ściągnąć pokrywkę i piec przez kolejne 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z naczynia i odstawić do całkowitego wystudzenia.