Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Domowy chleb z chrupiąca skórką

Domowy chleb z chrupiąca skórką

Nie ma nic lepszego niż zapach i smak świeżego, domowego pieczywa. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Chlebek zawsze wychodzi i smakuje przepysznie. Jest bardzo mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Możemy przygotować go zarówno na świeżych jak i na suchych drożdżach. Sprawdź jak upiec pyszny domowy chleb dla całej rodziny.

DOMOWY CHLEB PRZEPIS

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych drożdży)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

1. Drożdże pokruszyć i przełożyć do naczynia. Zalać 125 ml wody i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże, olej oraz pozostałą wodę. Wyrobić ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiać i ponownie pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.

4. Naczynie żaroodporne natłuścić i wraz z pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aby się nagrzało.

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć!). Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 min, następnie ściągnąć pokrywkę i piec przez kolejne 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z naczynia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

chleb domowy
przepis na domowy chleb

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 50

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =