Kapuśniaczki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają ręki do ciasta drożdżowego, lub po prostu szukają szybkiego i równie pysznego przepisu na kapuśniaczki.
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako smakowita przekąska na imprezę czy niebanalna kolacja. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wiele pracy. Połączenie delikatnego i kruchego ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z kapusty kiszonej oraz pieczarek posypane kminkiem z pewnością oczarują nie jedno podniebienie.
KAPUŚNIACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- kminek
Przygotowanie
1. Kapustę kiszoną przepłucz na sitku. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą do przykrycia, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 40 minut pod przykrywką do miękkości. Po upływie czasu kapustę odcedź i odciśnij na sitku.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na odrobinie masła. Kolejno dodaj pokrojone drobno pieczarki i całość duś przez kilka minut do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
3. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć na patelnię z cebulą oraz pieczarkami i całość duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj odciśniętą kapustę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Całość chwilę smaż, mieszając.
5. Ciasto francuskie podziel na 4 prostokąty, wzdłuż dłuższego boku. Na każdy z nich nałóż porcję farszu i rozsmaruj po całej powierzchni. Każdy kawałek zwiń w rulonik (łączeniem do dołu).
6. Następnie każdy rulonik pokrój na ok. 2 cm roladki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Każdą roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut, do zarumienienia.