Bardzo smaczna wersja kurczaka w aromatycznym sosie sojowo-miodowym to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się z białym lub jaśminowym ryżem. Można je również podać z ziemniakami lub makaronem. Przepis na kurczaka w sosie sojowo-miodowym jest bardzo prosty i szybki, więc każdy z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem tego pysznego dania. Polecam!
KURCZAK W SOSIE SOJOWO-MIODOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- 120 ml wody
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć na patelnię z kurczakiem. Chwile smażyć.
3. Następnie dodać sos sojowy, miód i szczyptę soli. Kolejno wlać wodę.
4. Zmniejszyć moc palnika i całość dusić przez kilka minut.
5. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i przelać na patelnię. Mieszać do zgęstnienia sosu.