Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Łabędzi puch

Łabędzi puch

Łabędzi puch to cudownie lekkie i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Wygląda fantastycznie i jest bardzo proste w przygotowaniu. Warstwy ciasta doskonale się ze sobą łączą i dopełniają. Ciasto łabędzi puch jest w smaku mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie. Słodycz doskonale przełamuje warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Jeśli szukacie pomysłu na fajne i nieskomplikowane ciasto, które zaskoczy gości, to łabędzi puch sprawdzi się doskonale.

ŁABĘDZI PUCH PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna tortowa – 100 g
  • jajka (temp. pokojowa) – 5 szt.
  • mąka ziemniaczana – 35 g
  • cukier – 150 g
  • szczypta soli

Masa

  • wiórki kokosowe – 100 g
  • masło – 200 g
  • bułki kajzerki – 2 szt.
  • mleko – 750 ml
  • cukier – 100 g

Posypka

  • wiórki kokosowe – 100 g
  • cukier – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka

Poncz

  • ciepła woda – pół szklanki
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • cukier puder – 1 łyżka

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy – 1 słoik

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać obie mąki i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 35 min, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.

Masa:

  • Bułki kajzerki porwać na mniejsze kawałeczki i wrzucić do miski. Zalać 500 ml mleka i dodać 100 g wiórek kokosowych. Całość zmiksować blenderem.
  • Pozostałe 250 ml mleka zagotować z cukrem. Dodać do niego masę z kajzerek i całość gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
  • Masło w temp. pokojowej zmiksować na puch i partiami dodawać masę z kajzerek.

Poncz:

  • Składniki na poncz wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Posypka:

  • Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i chwilę mieszać. Posypkę pozostawić do ostudzenia.

Składanie ciasta

  • Jeden blat biszkopta nasączyć ponczem, następnie wyłożyć dżem porzeczkowy.
  • Na dżem wyłożyć 2/3 masy i przykryć drugim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem.
  • Wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta oprószyć posypką kokosową.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
ciasto łabędzi puch
łabędzi puch przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − 4 =