Łabędzi puch to cudownie lekkie i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Wygląda fantastycznie i jest bardzo proste w przygotowaniu. Warstwy ciasta doskonale się ze sobą łączą i dopełniają. Ciasto łabędzi puch jest w smaku mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie. Słodycz doskonale przełamuje warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Jeśli szukacie pomysłu na fajne i nieskomplikowane ciasto, które zaskoczy gości, to łabędzi puch sprawdzi się doskonale.
ŁABĘDZI PUCH PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna tortowa – 100 g
- jajka (temp. pokojowa) – 5 szt.
- mąka ziemniaczana – 35 g
- cukier – 150 g
- szczypta soli
Masa
- wiórki kokosowe – 100 g
- masło – 200 g
- bułki kajzerki – 2 szt.
- mleko – 750 ml
- cukier – 100 g
Posypka
- wiórki kokosowe – 100 g
- cukier – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
Poncz
- ciepła woda – pół szklanki
- sok z cytryny – 3 łyżki
- cukier puder – 1 łyżka
Dodatkowo
- dżem porzeczkowy – 1 słoik
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać obie mąki i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 35 min, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.
Masa:
- Bułki kajzerki porwać na mniejsze kawałeczki i wrzucić do miski. Zalać 500 ml mleka i dodać 100 g wiórek kokosowych. Całość zmiksować blenderem.
- Pozostałe 250 ml mleka zagotować z cukrem. Dodać do niego masę z kajzerek i całość gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
- Masło w temp. pokojowej zmiksować na puch i partiami dodawać masę z kajzerek.
Poncz:
- Składniki na poncz wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Posypka:
- Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i chwilę mieszać. Posypkę pozostawić do ostudzenia.
Składanie ciasta
- Jeden blat biszkopta nasączyć ponczem, następnie wyłożyć dżem porzeczkowy.
- Na dżem wyłożyć 2/3 masy i przykryć drugim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem.
- Wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta oprószyć posypką kokosową.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.