Makaron ze szpinakiem i pomidorkami to proste i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. To danie jest naprawdę przepyszne i łatwe do przygotowania.
W tym przepisie makaron idealnie łączy się nie tylko z liśćmi świeżego szpinaku i pomidorków. Doskonałym uzupełnieniem dania jest pyszny i aromatyczny sos na bazie gorgonzoli i śmietany kremówki. Jego smak wzbogaca czosnek i płatki chilli. Polecam wypróbować!
MAKARON ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 150 g gorgonzoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- parmezan
- sól
- pieprz
- szczypta płatków chilli
Przygotowanie
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
- Następnie dodaję szpinak i duszę do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- Pomidorki koktajlowe kroję na połówki i przekładam na patelnię.
- Gorgonzolę kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Następnie wlewam śmietankę i doprawiam szczyptą soli, pieprzu oraz chilli. Całość duszę do uzyskania gęstego kremu.
- Na koniec dodaję ugotowany makaron i mieszam. Przed podaniem posypuję parmezanem.