Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Małpi chlebek cynamonowy

Małpi chlebek cynamonowy

Małpi chlebek cynamonowy to rewelacyjny wypiek, pachnący cynamonem i karmelem. Ciasno ułożone kuleczki ciasta po upieczeniu tworzą bułeczki, które odrywa się rękami. 

Domowy chlebek cynamonowy to świetny pomysł na słodką przekąskę, idealną na domowe imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis na małpi chlebek cynamonowy jest bardzo prosty i można go przygotować bardzo szybko. A jak? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie, zapraszam na przepis!

MAŁPI CHLEBEK CYNAMONOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Do obtoczenia:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i cukier, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do zaczynu dodajemy przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli, jajko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy za pomocą dłoni lub robota. Formujemy kulkę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawimy by lekko wystygło.
  • Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy. Tworzymy z niego małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w maśle, następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  • Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w środku gotowe kuleczki, jedna obok drugiej. Całość odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez 35 min. w 180 stopniach.
Małpi chlebek cynamonowy
Małpi chlebek cynamonowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 − siedem =