Małpi chlebek cynamonowy to rewelacyjny wypiek, pachnący cynamonem i karmelem. Ciasno ułożone kuleczki ciasta po upieczeniu tworzą bułeczki, które odrywa się rękami.
Domowy chlebek cynamonowy to świetny pomysł na słodką przekąskę, idealną na domowe imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis na małpi chlebek cynamonowy jest bardzo prosty i można go przygotować bardzo szybko. A jak? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie, zapraszam na przepis!
MAŁPI CHLEBEK CYNAMONOWY – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 50 g masła
- 300 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- szczypta soli
Do obtoczenia:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i cukier, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do zaczynu dodajemy przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli, jajko i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy za pomocą dłoni lub robota. Formujemy kulkę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawimy by lekko wystygło.
- Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy. Tworzymy z niego małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w maśle, następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w środku gotowe kuleczki, jedna obok drugiej. Całość odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez 35 min. w 180 stopniach.