Muszle makaronowe wypełnione mięsem mielonym, pieczarkami i zapiekane w piekarniku to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i sycące. Nie wymaga wielu składników, a pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowy obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie.
PRZEPIS NA MUSZLE MAKARONOWE ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- muszle makaronowe – 1 opakowanie
- mięso mielone – 400 g
- pieczarki – 200 g
- passata pomidorowa – 300 g
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- ser żółty – 100 g
- cebula – 1 szt.
- woda – 1/2 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mięsa mielonego
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pokrojone drobno pieczarki.
3. Kolejno wrzucamy mięso mielone przyprawione wcześniej papryką słodką, przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Smażymy do zarumienienia.
4. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, wodę oraz dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy do zgęstnienia.
5. Przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe i układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem pomidorowym, wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym.
6. Naczynie z zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 25-30 minut.