Paprykarz domowy to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, w których nie wiadomo co się znajduje. Tutaj mamy pełną kontrolę nad składnikami i tym, co jemy. Ta pyszna pasta kanapkowa składa się z tuńczyka, ryżu, warzyw i sosu pomidorowego.
Domowy paprykarz wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem i będzie fajną odmianą dla zwykłych kanapek z szynką i serem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na to pyszne smarowidło.
PAPRYKARZ DOMOWY – PRZEPIS
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 większa marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie dodać startą na tarce marchewkę. Całość dusić przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
3. Pod koniec dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
4. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
5. Zawartość patelni połączyć z ryżem i tuńczykiem. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą chilli.
6. Gotowy paprykarz ostudzić i podawać z pieczywem.