Aromatyczny piernik z delikatną pianką to wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta. Ciasto nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a prezentuje się ładnie na talerzu i smakuje wyśmienicie. Piernik z pianką jest bardzo puszysty, wilgotny i długo utrzymujące świeżość. Każdemu wyjdzie i każdemu będzie smakować.
PIERNIK Z PIANKĄ PRZEPIS
Składniki
Piernik
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 200 g kwaśniej śmietany 18%
- 200 g płynnego miodu
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pianka
- 270 ml śmietanki kremówki
- 250 ml gorącej wody
- 1 galaretka cytrynowa
Polewa
- 30 g masła
- 60 ml śmietanki kremówki
- 20 g cukru
- 20 g kakao
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- ok. 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
Przygotowanie
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać żółtka. Kolejno powoli dodawać miód i śmietankę.
2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i zmiksować.
3. Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Przełożyć do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.
4. Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
6. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę. Gotową masę wstawić do lodówki, by zaczęła lekko tężeć.
7. Przestygnięty piernik posmarować dżemem i wyłożyć masę. Całość wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować polewę.
8. Śmietankę, masło, cukier i kakao przełożyć do rondelka i podgrzać. Mieszać do połączenia składników.
9. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do rondelka. Wymieszać.
10. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.