Pyszne i delikatne placuszki z dodatkiem jagód to wyśmienita przekąska na śniadanie lub kolację. Szybko się je robi i zawsze wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie jagód, z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce – borówki, maliny czy nawet jabłka. Z każdym owocem smakują doskonale!
PLACKI Z JAGODAMI PRZEPIS
Składniki
- 120 g jagód
- 2 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych wyżej składników wychodzi około 15 placuszków.
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć jogurt, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia składników.
2. Do masy wsypać jagody i ponownie delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i łyżką nakładać masę tworząc placuszki. Smażyć partiami na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
4. Podawać z cukrem pudrem.