Placuszki z borówkami to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy. Składniki też każdy zapewne znajdzie w swoim domu. Jeżeli nie macie akurat pod ręką borówek, z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce takie jak, maliny, wiśnie, porzeczki itp. Niezależnie jakie owoce wybierzecie gwarantuję, że placuszki będą smakować wyśmienicie.
PLACUSZKI Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 300 g borówek
- szczypta soli
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż masa stanie się biała i puszysta.
2. Do żółtek dodaj jogurt i sodę. Całość wymieszaj do połączenia.
3. Mąkę przesiej do miski i wlej wcześniej przygotowaną masę. Zmiksuj do połączenia składników.
4. Następnie do miski z ciastem dodawaj stopniowo ubite białka. Po każdej łyżce delikatnie i krótko mieszaj ciasto używając szpatułki lub drewnianej łyżki.
5. Na koniec wsyp umyte i osuszone borówki i całość ponownie przemieszaj.
6. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładaj porcje ciasta i smaż placki z obu stron po kilka minut do zarumienienia.
7. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem.