Sajgonki to bardzo popularne danie kuchni chińskiej, które w ostatnim czasie coraz częściej pojawia się również w naszym kraju. Można zamówić je w wielu restauracjach czy barach. Co Wy na to, by przyszykować je w domu?
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na domowe sajgonki, które z pewnością zachwycą Was swoim smakiem. Są naprawdę łatwe w przygotowaniu, może i nieco pracochłonne, ale warto poświęcić każdą chwilę na ich wykonanie. Domowe sajgonki sprawdzą się idealnie na romantyczną kolację, czy domową imprezę. Stanowią fajną przekąskę, którą serwuje się z sosem sojowym, czy też sosem słodko-kwaśnym. Zapraszam na przepis!
SAJGONKI – PROSTY PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 marchewki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 120 g makaronu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki grzybów mun
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie papieru ryżowego
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli, całość dusimy kilka minut.
- Kolejno na patelnię przekładamy mięso wołowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podsmażamy na rumiano.
- Kapustę pekińską siekamy i przekładamy na patelnię z mięsem i warzywami.
- Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron również gotujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu.
- Makaron oraz grzyby przekładamy na patelnię, całość mieszamy do połączenia składników.
- Papier ryżowy kolejno namaczamy w wodzie. Wykładamy porcję przygotowanego farszu, a następnie zwijamy w ruloniki, tak jak w przypadku tradycyjnych krokietów.
- Na rozgrzany olej kładziemy sajgonki i podsmażamy na złoty kolor. Serwujemy z sosem sojowym.