Śmietankowa pychotka to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkoptu, przełożonego musem porzeczkowym i kremem śmietankowym. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów.
Przepis na ciasto śmietankowa pychotka nie jest skomplikowany i z łatwością poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu. Ciasto jest delikatne w smaku, nie za słodkie i ładnie prezentuje się na stole. Polecam wypróbować!
ŚMIETANKOWA PYCHOTKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- tabliczka białej czekolady (100 g)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Mus
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (280 g)
- 1 galaretka jagodowa
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
- 50 g prażonych płatków migdałów
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka, jedno po drugim.
- Kolejno do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
- Masę przełóż na blaszkę (24 x 24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia, a następnie podziel go na dwa blaty.
MUS
- Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę.
- Do gorącej wody wsyp galaretkę oraz żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia. Następnie przelej ją do zblendowanego dżemu, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka minut, by całość zaczęła tężeć.
- Mus wyłóż na jeden blat biszkopta.
MASA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowej masy dodaj startą na tarce czekoladę i całość wymieszaj do połączenia składników.
- 1/2 masy śmietankowej wyłóż na stężały mus porzeczkowy i całość przykryj drugim biszkoptem. Na nim rozprowadź pozostałą część masy.
- Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.