Uwielbiam ciasta sezonowe, a ciasto z dyni to jeden z obowiązkowych wypieków, kiedy tylko dynie pojawiają się w sklepach.
Ciasto dyniowe, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie pachnie, ładnie prezentuje się na stole i jest pyszne.
Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto z dyni przygotować, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i szybko znika z talerza.
SZYBKIE CIASTO Z DYNI – PRZEPIS
Składniki
- 3 jajka rozmiar L
- 200 g musu z dyni
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie
- Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić środka. Kawałki dyni wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
- Upieczoną dynię odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować.
- Masło w temperaturze pokojowej pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać jajka, miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać mus dyniowy, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do masy jajecznej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć no tortownicy o średnicy 20 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół.