Super przepis na pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami, które można przygotować w kilkanaście minut. Do wykonania tego wypieku potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.
To ciasto z owocami jest mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 2/3 szklanki oleju
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 5-6 śliwek
- 16 g cukru wanilinowego
Wykonanie
- Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera, powoli wlewać olej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej.
- Ciasto przełożyć do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 30 minut.
- Gotowe ciasto udekorować lukrem, migdałami, czekoladą czy cukrem pudrem.