Wiśniowe ciasto Filadelfia to prawdziwy raj dla podniebienia. Składa się z puszystego biszkopta kakaowego, masy na bazie śmietanki kremówki i twarogu oraz galaretki z wiśniami. Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach.
To pyszne ciasto z wiśniami można przygotować o każdej porze roku. Wystarczy zakupić drylowane wiśnie w syropie i można brać się za pieczenia. Ciasto wiśniowe idealnie sprawdzi się na święta, domowe imprezy czy spotkania rodzinne. Jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!
WIŚNIOWE CIASTO FILADELFIA – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka rozmiar L
- 70 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g sera z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
Galaretka z wiśniami
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty i dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec dodać olej.
- Masę przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać ser.
- Cienkim strumieniem wlewać żelatynę do masy, mieszając rózgą kuchenną.
- Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
Galaretka
- Do rondelka wlać sok z wiśni, dodać wody, tak by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotować. Wsypać galaretkę wiśniową, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Dodać wiśnie i pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.